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A Travelling Cook: Chocolate bier cake

Chocolate bier cake



This is a cake recipe I made originally for the Apartment Supperclub Oktoberfest event  that we hosted here in Leipzig.  I made it again last night but modified the recipe by substituting mashed banana for the oil as we had loads of frozen bananas that needed to be used. I also used a smoked beer which added an interesting taste to the cake. It's a two layer cake, I made each layer separately as I only had one cake pan but you could of course cook them together. 

Ingredients (this makes one layer of a two layer cake)

Directions:
  1. Line cake pan with baking paper.
  2. In a large bowl combine the flour, sugar, baking powder, sugar, vanilla, spices and salt.
  3. In another bowl whisk together the beer and vegetable oil (or mashed banana).
  4. Add the wet mixture to the dry mixture and stir until well combined.
  5. Stir in the chocolate chips
  6. Pour into the pans and bake for 30 minutes or until cooked in the middle. Allow to cool.
  7. Sandwich layers together with your choice of cream.   I used coconut cream in the middle of the cake called Soyatoo Cocos Whip and top with icing. 
Icing:
Directions
  1. In a large bowl, cream the sugar and non-dairy spread.
  2. Add the cocoa powder and milk and vanilla and continue to mix until smooth.
  3. For added shine, add melted vegan chocolate to the icing. 

In Deutsch:
Ich übersetze meine Rezepte in Deutsch. Meine Deutsch ist nicht sehr gut. Ich gehe an fünf Vormittagen in der Wocke in eine Sprachschule. Es wird  bestimmt einige Fehler geben. Bitte zögert  nicht  mich/den Text zu korrigieren!

Zutaten (dies macht eine Schicht eines zweischichtigen Kuchen)
Richtung:
  1. Kuchenform mit Backpapier Linie.
  2. In einer großen Schüssel, kombinieren mehl, zucker, Backpulver, vanille, Gewürze und salz.
  3. in weiterer Schüssel, verquirlen bier und Flanzenöl (oder zerdrückte Banane).
  4. Fügen Sie den nassen Mischung der Trockenmischung und rühren, bis alles gut vermischt ist.
  5. Stir in die Schokoladenstückchen
  6. Gießen in den Pfannen und backen für 30 Minuten oder bis in der Mitte gekocht. 
  7. Abkühlen lassen.
  8. Sandwich-Schichten zusammen mit Ihrer Wahl der Creme. Früher habe ich kokos creme in der Mitte des Kuchens namens Soyatoo Cocos Whip und top mit Vereisung. 
Vereisun:
Richtung
  1. In einer großen Schüssel, Creme der Molkerei-frei margarine.
  2. Fügen Sie die Kakoapulver, milch und vanille und mischen, bis glatt.
  3. Für zusätzlichen Glanz, fügen geschmolzen vegan Schokolade zur Vereisung. 

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A Travelling Cook: Chocolate bier cake

Friday, November 7, 2014

Chocolate bier cake



This is a cake recipe I made originally for the Apartment Supperclub Oktoberfest event  that we hosted here in Leipzig.  I made it again last night but modified the recipe by substituting mashed banana for the oil as we had loads of frozen bananas that needed to be used. I also used a smoked beer which added an interesting taste to the cake. It's a two layer cake, I made each layer separately as I only had one cake pan but you could of course cook them together. 

Ingredients (this makes one layer of a two layer cake)
  •           2 and 1/4 cup of flour
  •      1/2 cup of cocoa powder
  •      1 and  1/4 cup of sugar
  •      1  and ½ teaspoon of baking powder
  •      1/2 teaspoon of salt
  •      1 teaspoon cinnamon
  •          ½ teaspoon nutmeg and a pinch of chilli powder
  •      1 and  1/2 cups of stout beer (or your favourite beer)
  •       1/2 cup of vegetable oil (or 2 well mashed banana)
  •       2 teaspoons of vanilla
  •            Chocolate chips (optional)

Directions:
  1. Line cake pan with baking paper.
  2. In a large bowl combine the flour, sugar, baking powder, sugar, vanilla, spices and salt.
  3. In another bowl whisk together the beer and vegetable oil (or mashed banana).
  4. Add the wet mixture to the dry mixture and stir until well combined.
  5. Stir in the chocolate chips
  6. Pour into the pans and bake for 30 minutes or until cooked in the middle. Allow to cool.
  7. Sandwich layers together with your choice of cream.   I used coconut cream in the middle of the cake called Soyatoo Cocos Whip and top with icing. 
Icing:
  • 1 cup powdered/icing sugar
  • 1/4 cup dairy-free margarine, softened
  • 1/4 cup soy milk
  • 1/2 cup unsweetened pure cocoa powder
  • ½ teaspoon vanilla
Directions
  1. In a large bowl, cream the sugar and non-dairy spread.
  2. Add the cocoa powder and milk and vanilla and continue to mix until smooth.
  3. For added shine, add melted vegan chocolate to the icing. 

In Deutsch:
Ich übersetze meine Rezepte in Deutsch. Meine Deutsch ist nicht sehr gut. Ich gehe an fünf Vormittagen in der Wocke in eine Sprachschule. Es wird  bestimmt einige Fehler geben. Bitte zögert  nicht  mich/den Text zu korrigieren!

Zutaten (dies macht eine Schicht eines zweischichtigen Kuchen)
  •           2 und 1/4 Tasse Mehl
  •      1/2 Tasse of Kakaopulver
  •      1 und 1/4 Tasse Zucker
  •      1  und ½ Teelöffel Backpulver
  •      1/2 Teelöffel Salz
  •      1 Teelöffel Zimt
  •          ½ Teelöffel Muscatnuss und eine Prise Chilipulver
  •      1 und  1/2 Tasse stout bier (oder Sie favorit bier)
  •       1/2  tasse Pflanzenöl (oder 2 zerdrückte Banane)
  •       2 Teelöffel vanille
  •            Schokoladenstückchen (fakultativ)
Richtung:
  1. Kuchenform mit Backpapier Linie.
  2. In einer großen Schüssel, kombinieren mehl, zucker, Backpulver, vanille, Gewürze und salz.
  3. in weiterer Schüssel, verquirlen bier und Flanzenöl (oder zerdrückte Banane).
  4. Fügen Sie den nassen Mischung der Trockenmischung und rühren, bis alles gut vermischt ist.
  5. Stir in die Schokoladenstückchen
  6. Gießen in den Pfannen und backen für 30 Minuten oder bis in der Mitte gekocht. 
  7. Abkühlen lassen.
  8. Sandwich-Schichten zusammen mit Ihrer Wahl der Creme. Früher habe ich kokos creme in der Mitte des Kuchens namens Soyatoo Cocos Whip und top mit Vereisung. 
Vereisun:
  • 1 tasse gepulvert Zucker
  • 1/4 tasse Molkerei-frei margarine, softened
  • 1/4 tasse soja milch
  • 1/2 tasse Kakaopulver 
  • ½ Teelöffel vanille
Richtung
  1. In einer großen Schüssel, Creme der Molkerei-frei margarine.
  2. Fügen Sie die Kakoapulver, milch und vanille und mischen, bis glatt.
  3. Für zusätzlichen Glanz, fügen geschmolzen vegan Schokolade zur Vereisung. 

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2 Comments:

At November 7, 2014 at 6:17 PM , Blogger Karen S Booth said...

Looks lovely - I love the spices with the chocolate and beer! You may need to add the link to the challenge here, as it's not showing! http://www.lavenderandlovage.com/2014/11/sugar-spice-for-november-and-december-cooking-with-herbs-challenge.html THANKS! Karen

 
At November 8, 2014 at 5:01 AM , Blogger Johanna GGG said...

my favourite way to imbibe bear is with chocolate - sounds like a lovely cake

 

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